2 Ekim 2010 Cumartesi

Dünyaya benzeyen bir gezegen daha mı?

NASA Gliese 581 yıldız sisteminde yer alan gezegen dünyayla aynı koşulları sunduğunu söylüyorlar. Tüm araştırmalar yeni gezegen üzerine yoğunlaştığını anlıyor ve gelecek te iki farklı dünyada mı yaşıyor olacağız diye bir soru sormamak mümkün mü? :) Yada çok zengin kişiler yeni dünyada mı yaşayacaklar. Gelecekte
uzay biliminin çok fazla gelişeceğine inanıyorum. Bilgisayar teknolojiside oldukça ilerlediğini düşünecek olursak, hatta intel'in 32 çekirdekli bir işlemciyi bir araya getirdiğini düşünecek olursak gelecekte çok daha fazla işlemlerin çok daha hızlı yapılacağını düşünebiliriz. Uzay çağına giriş yapan insan oğlu belkide 20 yada 30 yıl sonra çok farklı konumda olacağını düşünüyorum.

Intel 32 çekirdek test planı hakkında : http://software.intel.com/en-us/articles/32-core-testing-plan-rules/

Tabi bizleri yaratan Allah-u Teâlâ teknolojide ne kadar ilerleyeceğimizi ve bunun bir durma yani son noktası olduğunuda bir gün bizlere bildireceğine sanırım hiç şüphe yoktur. Sonu beklemek yada sona giderken ne kadar bilginin işimize yarayacağının bilmekte gerektiğini düşünüyorum.

Birkaç ay önce Stephen Hawking dünyadaki adayaşamın bu yüzyıl içinde başka bir gezegene taşınmaması durumunda tamamen ortadan kaybolacağı ön görüsünde bulunmuştu. Yakın zaman sonra uzaylılarla irtibata geçen ilk kişi olarak seçilmesi beklenen Malezyalı Astrofizikçi Mazlan Othman, çalışmaların hızlandığını, yakın zamanda dünya benzeri bir gezegen bulunacağını öngörmüştü (bu arada BM tarafından uzaylılarla ilk temas için temsilci seçildiği haberinin yalanlandığını not düşelim).

Neyse, neticede beklentiler gerçekleşti ve dünyaya çok benzeyen bir gezegen sonunda keşfedildi. Gliese 581 adlı gezegenin yer aldığı yıldız sistemi 20,3 ışık yılı uzakta bulunuyor. Bugüne kadar astronomlar bu yıldız takımında beş gezegen keşfedilmişti. Ancak hiçbiri dünyanın bizlere sunduğu optimum yaşama düzeyine erişemiyordu. Keşfedilen gezegende durum böyle olmadı.

Sistemin ortasında bulunan yıldıza göre dördüncü sırada bulunan gezegen Gliese 581g, bugüne kadar keşfedilmiş dünyaya en çok benzeyen gezegen olabilir. Hatta gezegen yüzeyinde sıvı halde su bulunduğu tahmin ediliyor.

Su bulunmasının yanında gezegenin atmosfer sıcaklığının da ortalama eksi 31 ile eksi 12 arasında değiştiği belirtildi. Gezegenin dünyanın üç katı büyüklükte olduğu belirtiliyor.

Kaynak : http://www.nasa.gov/topics/universe/features/gliese_581_feature.html
http://www.btnet.com.tr/wps/portal/bilim/uzay-bilimleri/detay?wcm.haberId=btnethaber_1285848472655

Resimlerin büyük hali için linkler.
http://www.nasa.gov/topics/universe/features/Gliese_581_System.html
http://www.nasa.gov/topics/universe/features/Gliese_581.html

Hiç yorum yok: