25 Ekim 2010 Pazartesi

Mikro v14 sürümünde menüye sorgu dosyası bağlayarak raporların oluşturulması.

Merhabalar,

Mikro v14 programlarında T-SQL kodlarını kullanarak sizde kendi raporlarınızı menüye bağlayabilirsiniz. v12 ye göre daha fazla parametre özelliği taşıyan v14 aynı zamanda verdiğimiz kriterler için F10 tuşu ile seçim yapabilmemizi de sağlıyor.

Aşağıda SQL rapor sorgusu çalıştırma parametrelerinin kullanım yapısı yer almaktadır.

<@P1;NAME=Depo no,40;TABLEID=111;FIELDNAME=dep_no;TYPE=I;CHOOSEID=5;MULTI=true
@P1: Değişken adı
NAME: Ekranda görünecek olan açıklama
TABLEID: F10 yapılacak tablonun ID’si
FIELDNAME: F10 yapılıp seçilen kayıttan hangi bilginin alınacağı
TYPE: Alanın tipi I: Integer, T: Tarih, R: Double, S: String
CHOOSEID: F10’da hangi choose kullanılacağı
MULTI: F10’nun çoklu seçimli olup olmayacağı

Yukarıdaki yapıyı baz alarak SQL veri küpü sorgusunun ve rapor sorgusunun nasıl oluşturulacağını örneklerle açıklamaya çalışalım. SQL sorgu dosyaları çalışılan veri tabanının System klasörü altına kopyalanmalıdır.

Örnek-1
İlk örneğimizde veri küpünü ele aldık. Stok envanter yönetimini oluşturduğumuz kriterlere göre küp formatında göstermeyi tercih ettik ve SQL sorgumuzu aşağıdaki şekilde oluşturduk.

[< <@P1;NAME=Depo no,40;TABLEID=111;FIELDNAME=dep_no;TYPE=I;CHOOSEID=5;MULTI=true>
<@P2;NAME=İlk tarih,10;TYPE=T>
<@P3;NAME=Son tarih,10;TYPE=T>
<@P4;NAME=Seçilen depolar tek bir depo gibi gözüksün,5;TYPE=C>
>]
Select * FROM dbo.StokEnvanterYonetimi(@P2,@P3,0,N'@P1',@P4,0)

Hazırlanan sorgular menülere nasıl eklenir ve nasıl çalıştırılır?

    * Öncelikle sorgunun programda hangi bölüme ekleneceği belirlenmelidir. Biz örnek sorgumuzu Stok yönetiminin Raporlar menüsüne ekledik. Bunun için de Raporlar menüsünde mouse’un sağ tuşuna basıp açılacak ekrandan Menü ekle/Bir alt seviyeye menü ekle seçeneğini seçerek ilk adımımızı tamamladık. Aşağıda gerçekleştirdiğimiz işlemin ekran görüntüsü yer almaktadır.


    * İkinci adım olarak da eklediğimiz yeni menüye hazırladığımız sorguyu bağlamamız gerekecek. Bunun için de Yeni menü alanında mouse göstergemizin sağ tuşuna basıp Veri küpü sorgu dosyası bağla seçeneğini seçtik ve hazırladığımız sorgumuzu bilgisayarımıza kopyaladığımız bölümden seçerek işlemimizi sonlandırdık.


    * Bu aşamada eklediğimiz yeni menüden SQL sorgumuzu çalıştırarak parametre ekranımıza ulaşabiliriz. Örneğimize göre parametre ekranımız aşağıdaki şekilde karşımıza gelecektir.



Örnek-2

Raporumuzdan istediğimiz depolardan istediğimiz stokların, gireceğimiz tarih aralığındaki kâr oranlarını listelemesini isteyelim. Bunun için hazırlayacağımız rapor sorgumuz aşağıdaki gibi oluşturulmalıdır.

[<
<@P1;NAME=Depo no,40;TABLEID=111;FIELDNAME=dep_no;TYPE=I;CHOOSEID=5;MULTI=true>
<@P2;NAME=İlk stok kodu,25;TABLEID=13;FIELDNAME=sto_kod;TYPE=S>
<@P3;NAME=Son stok kodu,25;TABLEID=13;FIELDNAME=sto_kod;TYPE=S>
<@P4;NAME=Stok kod yapısI,25;TABLEID=13;FIELDNAME=sto_kod;TYPE=S>
<@P5;NAME=Miktar,12.2;TYPE=R>
<@P6;NAME=İlk tarih,10;TYPE=T>
<@P7;NAME=Son tarih,10;TYPE=T>
>]
SELECT sto_kod as 'Stok kodu',sto_isim as 'Stok Adý',sto_karorani as 'Kar Oraný' FROM dbo.STOKLAR
WHERE ( ( (sto_kod>=@P2) or (@P2='') ) and
( (sto_kod<=@P3) or (@P3='') ) and
( (sto_kod like @P4+'%') or (@P4='') ))

Bu sorguyu programlarımızda istediğiniz bölüme yukarıda açıkladığımız şekilde bağlayarak işlemlerinize devam edebilirsiniz.

13 yorum:

Özgür Sinema dedi ki...

Miktarsal Ana Grup Satış Raporu ay ay rapor veriyor. Benim istediğim sadece yılları versin. Acaba bunu nasıl çözeriz.

Orhan ÖCAL dedi ki...

Stok - Cari hesap Grupları Satış - Karlılık Analiz kübü (030202) 'nü kullanarak Ana grup, Yıl ve Hareket Miktarı alanları istediğiniz sonucu verecektir.

Özgür Sinema dedi ki...

Teşekkürler.

ucarkadas dedi ki...

Vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Ben ayakkabı satıcısıyım ve müşterilerim siparişler alıyorum, müşterilerimde benden verdikleri siparişteki ğrğnlerin barkod listesini istemekte. Bununla ilgili rapormu yazmak gerekir veya hazırda bir rapor varmıdır.

Orhan ÖCAL dedi ki...

Merhaba, Genel amaçlı alınan sipariş raporu (032110) na yada diğer sipariş raporlarına bu sorguyu ekleyerek sipariş raporlarını excele aktarıp işinizi çözebilirsiniz. #26# = Stok Kodu aşağıdaki sorguyu stok kodu olan her rapora ekleyerek kullanabilirsiniz. Yanlız ekleyeceğiniz raporda Stok Kodu 26.kolon olmayabilir buna dikkat ediniz.

SELECT bar_kodu
FROM BARKOD_TANIMLARI WITH(NOLOCK)
WHERE bar_stokkodu='#26#'

Unknown dedi ki...

Orhan bey,
stok reçetesindeki(231200)bitiş tarihi 01.01.2014 nasıl 2024 şekilde değiştirebilirim?
SAYGILAR

Unknown dedi ki...

Orhan bey,
Binlerce stok reçetesi var.stok reçetesindeki(231200)bitiş tarihi 01.01.2014 tarihini SQL SORGULAMA ile nasıl 2024 şekilde değiştirebilirim?
SAYGILAR

Orhan ÖCAL dedi ki...

Merhaba,
Belirli bir koşul olmadan tüm reçeteleri değiştirmek istiyorsanız. Aşağıdaki kod işinizi görecektir. Lütfen doğru veritabanını seçtiğinizden emin olun.

UPDATE dbo.URUN_RECETELERI
SET rec_bitis_tarihi='20240101'

Unknown dedi ki...

Merhaba,
Belirli bir koşul olmadan tüm reçeteleri değiştirmek istiyorsanız. Aşağıdaki kod işinizi görecektir. Lütfen doğru veritabanını seçtiğinizden emin olun.

UPDATE dbo.URUN_RECETELERI
SET rec_bitis_tarihi='20240101'

TEŞEKKÜRLER ORHAN BEY,
BEN BUNU SQL Server Management Studio DATABASES...İÇİNDEKİ BİR YERDEN KOMUTLA MI ÇALIŞTIRACAĞIM.VEYA NASIL BİR YOL ÇİZECEĞİM.BU KOMUTU NEREYE YAZACAĞIM.
ÇOK TEŞEKKÜRLER

Orhan ÖCAL dedi ki...

Merhaba,
SQL Server Management Studio yu açıp new query butonuna bastığınızda beyaz boş bir sayfa görünür. Bu sorguyu bu kısıma yazın veya yapıştırın. Üst bölümde database kısmından kullandığınız Mikro veritabanını seçmeniz gerekiyor. Daha sonra F5 tuşuna bastığınızda işlem gerçekleşecektir.

Unknown dedi ki...

Sayın orhan bey,
Mikro stok tanıtım kartında Entegrasyon kodları bölümünde stok muhasebe kodlarını ilave masraf muhasebe koduna kopyalamak istiyorum.SQL FORMULU VARMIDIR?Yani 5000 kalem stok var.bunların stok muhasebe kodları var.ama ilave masraf muhasebe kodu boş.buraya stok muhasebe kodunu aynısını kopyalamak istiyorum.tek tek uzun süreceği için.şimdiden çok teşekkürler.
Hilmi..

Unknown dedi ki...

Sayın orhan bey,
Mikro stok tanıtım kartında Entegrasyon kodları bölümünde stok muhasebe kodlarını ilave masraf muhasebe koduna kopyalamak istiyorum.Yani 5000 kalem stok var.bunların stok muhasebe kodları var.ama ilave masraf muhasebe kodu boş.buraya stok muhasebe kodunu aynısını kopyalamak istiyorum.tek tek uzun süreceği için.şimdiden çok teşekkürler.
Hilmi..

Orhan ÖCAL dedi ki...

Merhaba Hilmi Bey,
Eğer SQL Server üzerinden çalıştırabilirseniz aşağıdaki sorguyu kullanarak tüm stokları ilace muhasebe kodlarını stok muhasebe kodu olarak güncelleyebilirsiniz.

UPDATE dbo.STOKLAR
SET sto_ilavemasmuhkod=sto_muh_kod

Grup tanımları kısmında muhasebe grup kodu tanımı var. Kullanmanızı tavsiye ederim.